top of page
fotohistorie_japan_foredrag.jpg

Shimazu Nariakira, fotograferet af den japanske fotograf Ichiki Shiro i 1849
- det første japanske fotografi.

Japans Fotohistorie - fra skepsis til succes

Japans fotohistorie kan spores så langt tilbage som 1848, da det første kamera blev importeret af et hollandsk skib til Nagasaki – imod alle odds, for på det tidspunkt var landet lukket for resten af verden, og al udenrigshandel var forbudt.

 

Da Japan begyndte at åbne sine døre for udlandet i Meiji-Æraen i 1850'erne, begyndte flere kameraer, tilbehør og information om fotografering at strømme ind i landet. Udenlandske fotografer begyndte at besøge Japan og tage fotos – ikke mindst den italienske-britiske fotograf Felice Beato.
Med den stigende interesse for fotografering i Meiji-Æraen, åbnede flere og flere japanske fotografer fotostudier, og i begyndelsen af det 20. århundrede begyndte Japans kameraindustri at udvikle sig – så hurtigt, at fotografering snart blev en del af landets kultur. Japanere perfektionerede fotomediet og dets teknologi, så japanske kameraer indenfor få årtier blev altdominerende på verdensmarkedet.

 

Foredraget er således japansk historie fortalt gennem kameraets linse – ledsaget af mange fantastiske fotografier – en historie om skepsis vendt til verdenssucces på kort tid. Dermed bliver den Japans fotohistorie til en del af vores verdenshistorie.

 

Jan P. Jessen har været på fotohistoriske ekskursioner i Japan, og foredraget bygger i høj grad på indsigt opnået i Japan.

bottom of page